Recept | Appel-havermoutkoekjes

Wat doe je tussen het leren door in de meivakantie? Ik zou willen dat ik iets kon antwoorden als in de zon zitten, hardlopen, smoothies maken of iets anders waar je echt de zon voor nodig hebt. Maar goed, dat dat niet gaat lukken is wel duidelijk. Dus ik ging wat anders doen tussen scheikunde en Latijn door, namelijk koekjes bakken! Mijn Pinterest album met recepten zit bomvol, dus ik besloot iets te gaan proberen. Ik ging voor deze appel-havermoutkoekjes. Heerlijk herfstig. Perfect voor deze meivakantie.

IMG_8256a

Het is echt niet moeilijk, en ik geloof zelfs dat deze koekjes best gezond zijn. Er gaat niet heel veel boter doorheen. Qua suiker heb je zelf de keuze of je er bijvoorbeeld agavesiroop of honing doorheen doet, of gewoon basterdsuiker met wat water. Ik ging zelf voor maple/cornsyrup, maar daarover zo meer. Het recept is afgeleid van dit recept van Amy, die nog veel meer havermoutkoekjes variant recepten op haar blog heeft!

IMG_8261a

Ingrediënten:

 • 100 g havermout
 • 90 g bloem, je kan ook volkorenmeel gebruiken, maar ik ging voor standaardbloem
 • 5 g bakpoeder
 • 7 g kaneel
 • 1 g zout
 • 30 g gesmolten boter
 • 1 ei
 • 5 ml vanille-aroma
 • 120 ml siroop, honing, agave of iets anders zoetigs (:
 • 1 fijngesneden appel, hoe kleiner de stukjes, hoe beter

IMG_8252a

What to do:

Meng de droge ingrediënten, dus de havermout, bloem, bakpoeder, kaneel en zout in een kom. Meng in een andere kom de gesmolten boter, het ei, de vanille-aroma en de siroop. Gooi dit bij elkaar en meng het goed tot het een mooi deeg/beslag wordt. Gooi daarna de appel er nog bij. Dit kan allemaal gewoon met een houten lepel of spatel! Laat het deeg even harder worden in de koelkast, dan kan je het straks beter vormen.

IMG_8258a

Verwarm de oven voor op 165 graden. Leg bakpapier op een bakplaat, waar je de koekjes op kunt leggen. Haal je deeg uit de koelkast en maak er bolletjes van. Verspreid de bolletjes goed van elkaar op de bakplaat, en druk ze een beetje plat zodat de koekjes een mooie ronde vorm krijgen, dat mislukte bij mij haha. Schuif de bakplaat in de oven en wacht zo’n 15 minuten. Als je koekjes wat dikker zijn moeten ze wat langer.

IMG_8264a

En daarna is het tijd om te smullen! Ons hele huis rook naar deze koekjes, en dat ruikt echt geweldig. Omdat wij maple/corn syrup gebruikte rook het best wel daarnaar, en in combinatie met kaneel en vanille is het zo herfstig haha. Maar zo erg vond ik dat ook weer niet. De koekjes winnen niet de schoonheidswedstrijd, maar maakt dat uit? Nope. Ze zijn erg lekker en ook aardig vullend.

IMG_8274aIMG_8282a

Ik hoop dat ik jullie geïnspireerd heb om ook nog even herfst bakideeën uit te proberen, en hopelijk is het volgende recept hier op Randomstuff wel wat zomerser dan appel-havermoutkoekjes (:

xx Hillene

FacebookEmailPinterest

2 Comments

 1. Roos 28 april 2016

  Oehh, dat ziet er HEEL goed uit.

  Beantwoorden
 2. Janna 28 april 2016

  Lekker! Ik denk dat ze ook heel goed smaken met bijvoorbeeld cranberries. Succes met leren nog!

  Beantwoorden

Geef een reactie